Wat ben jij egoïstisch!

 In Blog

Ik begin te snauwen tegen mijn vriend: “Dat is niet waar! Je begrijpt me niet en waarom zeg je dan steeds dat je me wel begrijpt!” Mijn stem is luid en schel. Hij schrikt ervan, maar stopt niet met praten. Hij probeert me duidelijk te maken dat hij me echt begrijpt. Maar ik voel me niet begrepen en raak steeds verder van hem verwijderd. Ik probeer helder te denken: “Waarom begrijpt hij me niet, hoe kan ik het nog anders uitleggen en wat moet ik zeggen?” Ik blijf doorgaan, totdat hij opstaat en zegt: “Ik ga klussen.” Ik blijf verward achter. Boos, omdat hij ineens wegloopt en verdrietig, omdat ik me niet goed voel over onze ruzie. Na even gezeten te hebben, ga ik weer aan het werk.

Het voelt egoïstisch

Ik ben iemand die rust nodig heeft, tijd voor mezelf die ik alleen besteed om op te laden. Ik vind het ontzettend moeilijk om die tijd te vragen van mensen. Er is veel te doen, ik ben ook best actief, pak veel op, ben proactief en spreek graag af met  mensen. Maar soms wil ik dat allemaal even niet. dan wil ik op de bank zitten, op bed liggen of ergens anders zijn. Zonder geluid, indrukken en andere mensen. Ook mijn vriend wil ik dan het liefst niet in huis hebben. Dat voelt enorm egoïstisch! Ik zit dan te niksen en mijn vriend of anderen zijn druk bezig. Er ligt ook nog genoeg te doen. Vooral dingen waar ik geen zin in heb. En straks, als de baby er is, dan kan het zeker niet meer.

Ooit heeft iemand het tegen me gezegd. Iemand die dichtbij me stond zei dat ik heel egoïstisch was. Dat deed pijn. Ik weet het nu nog goed, terwijl het lang geleden gebeurde. Erna is het nog een paar keer tegen me gezegd. Ook door andere mensen. Daardoor ben ik het gaan geloven: ik ben egoïstisch.

Maar ben ik dat wel echt?

Het maakt me verdrietig. Ik wil niet egoïstisch zijn, want dat zijn geen leuke mensen. Het zijn mensen die niet aan andere mensen denken, die er geen rekening mee houden, die over ze heen lopen, die ze pijn doen. “Maar dat doe ik helemaal niet!” Natuurlijk snauw ik wel eens tegen mensen en zeg ik wel eens onaardige dingen, maar ben ik egoïstisch? Volgens mij klopt het tegenovergestelde beter.

Ik help mensen, houd rekening met ze, denk met ze mee, geef (ongevraagde) adviezen en heb het beste met ze voor. Ook voor mijn baby, die nu nog in mijn buik zit, probeer ik zo goed mogelijk te zorgen. Ik doe dingen niet die niet goed zijn of gevaarlijk kunnen zijn voor de baby. En ik neem bijvoorbeeld juist wel regelmatig rust en beweeg, zodat ik me op mijn best voel. Niet omdat ik daar altijd zin in heb, maar omdat ik weet dat het goed is. Ben ik dan egoïstisch?

Ik denk dat niemand helemaal niet of helemaal wel egoïstisch is. Iedereen heeft van allebei een beetje in zich. En dat is ook goed, want zonder egoïstisme, zou je alleen maar doen wat een ander van je verwacht. Dat redt je niet! Je mag eten en drinken wat je lekker vindt, doen waar je zin in hebt, zoveel werken als je kan en pauze nemen als het nodig is. Toch is het soms lastig dit aan te geven. Je innerlijke stemmetje, je onderbuikgevoel, geeft het wel aan: je hebt … nodig. Rust, eten, complimentje, frisse lucht, enz. Maar er zijn nog zoveel meer stemmetjes!

De rust is terug

Later op de avond is de rust wedergekeerd in ons huis. Mijn vriend heeft geklust, ik heb gewerkt. En dan heb ik het door: ik was gewoon moe en had honger. In plaats van snauwen tegen mijn vriend, had ik even rust moeten nemen. Maarja, het was nu eenmaal etenstijd en we hadden erna nog andere plannen. Als ik naar mijn innerlijke stemmetje had geluisterd, was het heel anders gelopen.

Aangeven dat ik rust nodig heb of dat ik moe ben en daardoor anders kan reageren, helpt zowel mijzelf als mijn vriend in dit geval. Toch deed ik het niet, omdat ik het niet zag. Ik moet allemaal dingen: koken, eten, sociaal zijn door te vragen hoe het met hem gaat en te luisteren en mijn verhaal te vertellen. Maar het ging fout, want mijn stemmetje zei me dat ik rust nodig had en als ik dat zou nemen dat ik dan al die andere dingen ook weer kon geven.

Rust nemen of aangeven wat je nodig hebt is dus helemaal niet egoïstisch, maar juist een dienst naar jezelf en anderen om je heen. Luister dus naar jouw stemmetje.

Heb jij behoefte om te praten over wat jij nodig hebt, maar niet of te weinig neemt in een 1 op 1 gesprek via Skype, tijdens een wandeling of in mijn praktijk? Maak dan vrijblijvend een afspraak door je gegevens achter te laten op de website via https://maatjemira.nl/product/kennismakingsgesprek/ of een mail te sturen naar mira@maatjemira.nl.

Recommended Posts

Leave a Comment