Ik voel de energie wegstromen

 In Blog

Ik voel me terneergeslagen, ik heb weinig energie en heb het gevoel niet verder te komen. Dat is zo als ik te veel nadenk over de dingen die ik zou moeten doen. Ik moet sporten, ik moet werken, ik moet het huishouden doen, etc. Dat maakt het leven soms erg zwaar en dan zie ik er de lol niet meer van in. Ik heb dan nergens zin in en er komt weinig uit mijn handen.

Wat ik dan ga doen om er verandering in aan te brengen is nooit helemaal hetzelfde. Soms ga ik op de bank liggen of zitten en voor me uit staren, soms ga ik wandelen, soms stap ik onder de douche of in bad, soms ga ik iets creatiefs doen en soms heb ik gewoon een luisterend oor nodig. Dat is per situatie anders. Nu heb ik moeite met mijn bedrijf de juiste weg in te sturen. Ik heb allerlei gedachten over hoe ik dat zou moeten doen en ook zijn er mensen die me goedbedoelde adviezen geven, maar die me allemaal niet helpen.

Introvert

Vaak voel ik me het beste als ik rust voel van binnen. Ik ben erg gericht op mezelf, ik krijg energie van alleen zijn en van 1 op 1 gesprekken, ik zeg over het algemeen niet veel behalve als ik ergens enthousiast van word en voel me niet op mijn gemak in grote groepen. Dat is grofweg de omschrijving van een introvert. Toch kan ik me ook anders gedragen. Ik houd van dansen en ga zo af en toe dus graag naar een feestje, ik reageer soms fel als ik niet begrepen of oneerlijk behandeld word en kan heel veel praten als het gaat over de onderwerpen die ik heel interessant vind. Hierdoor lijk ik niet altijd introvert, maar toch zou ik mezelf zo omschrijven.

Nu vind ik niet dat je mensen in een hokje moet duwen, maar dit soort benamingen helpen er wel bij als je tegen bepaalde problemen aanloopt. Pas geleden ben ik er weer op gewezen dat ik meer introvert ben en daardoor andere dingen nodig heb dan de meeste andere mensen. Het gaat dus om het sociale aspect: introverte mensen halen energie uit alleen zijn en uit enkele diepgaande gesprekken, extraverte mensen halen energie uit groepen mensen en uit meerdere gesprekken die niet zo diep gaan.

Ik neem dus af en toe de tijd om alleen te zijn en merk het als ik dat een tijdje niet of te weinig gedaan heb. De laatste tijd heb ik vaak na het werk de tv aangezet. Dat doe ik dan eigenlijk zonder erover na te denken, maar als een gewoonte die erin gesleten is. Ergens weet ik dat het niet goed is, maar toch vind ik het lastig om ermee te stoppen.

Rust

Nu merk ik dat ik niet goed naar mezelf geluisterd heb de laatste tijd en heb ik weinig energie. Het kost moeite en je hebt een krachtig besluit nodig om hier weer uit te stappen. Toch ga ik het doen, omdat ik weet wat het me oplevert: rust. Ik ga niet meer automatisch de tv aanzetten na het werk en ik ga juist wel iets doen waar ik blij van word: een goed gesprek voeren of iets leuks doen in mijn eentje. Hoe ik ervoor zorg dat ik niet toch automatisch de tv aan zet? Ik leg de afstandsbediening in de kast (uit het zicht) en mijn wandelschoenen of tekenspullen op een zichtbare plek.

Merk jij ook dat je energie verliest en weet je niet echt waar het door komt? Ik help je graag.

Recommended Posts

Leave a Comment