Van moe naar energie

 In Blog

Je voelt je moe en het lijkt steeds erger te worden. Slapen alleen werkt niet meer. Als je opstaat, ben je nog steeds moe! Soms gaat het beter met je, maar dat is al snel weer voorbij.

Burn-out

Misschien heb je last van een burn-out. Het is één van de meest voorkomende verschijnselen in deze tijd in ons land. We nemen te veel hooi op onze vork.

Ik ben geen burn-out expert, maar ik kan je wel helpen om beter voor jezelf te zorgen, zodat je je beter gaat voelen en misschien een burn-out kan voorkomen. Misschien zeg ik, want een burn-out is natuurlijk wel heel heftig en niet zomaar opgelost of voorkomen.

Ik merk dat steeds meer mensen die ook graag willen afvallen, last hebben of krijgen van een burn-out. Wat heeft het met elkaar te maken?

Nee zeggen

Het heeft te maken met grenzen aangeven. Vooral vrouwen, maar zeker ook mannen, hebben het gevoel dat ze voor iedereen klaar moeten staan: kinderen, ouders, partner, collega’s, cliënten, enz. Vooral zorgverleners en moeders/vaders hebben hier last van.

Klaar staan voor je omgeving is ook een kwaliteit. Je vindt het belangrijk dat het goed gaat met je omgeving en als mensen het moeilijk hebben, schiet je te hulp.

Laatst had ik een gesprek met iemand die op haar kleinkinderen past en ook voor haar partner moet zorgen. Alles bij elkaar is het te veel voor haar, maar ze zal niet snel nee zeggen, want ja… ze hebben haar nodig. Toch?

Zwaarder

Er zijn dan vaak momenten waarop ‘het’ er allemaal uit komt. Je bent even alleen, de kast ligt vol met koekjes, chips en chocolade. Je voelt je verdrietig en leeg, je bent moe!

Op deze momenten ga je eten. Uiteindelijk wordt je makkelijker in alles voor jezelf. Je kookt minder gezond, schept wat meer op, eet een snel tussendoortje en je wordt steeds zwaarder. Het leven wordt niet makkelijker, want het probleem wordt niet opgelost. De burn-out ligt op de loer.

Ommekeer

Soms lukt het mensen om het in te zien vóór de burn-out. Ze krijgen het gevoel: ‘er moet iets veranderen!’ en gaan om hulp vragen in hun omgeving.

Zelf had ik het ook laatst. Ik wilde zo graag voor mijn dochter zorgen, maar vergat dat ik dan eerst goed voor mezelf moet zorgen. Ik vroeg om hulp bij mijn ouders. Zij hebben opgepast op mijn dochtertje, zodat ik even kon slapen. Zo fijn!

Het is niet makkelijk om deze hulp te vragen en te accepteren. Het zit niet in je aard en veranderen is lastig. Hetzelfde geldt voor afvallen. Maar afvallen bij mij, is goed voor jezelf zorgen. Als jij weer lekker leert eten, naar buiten gaat voor een wandeling en rustmomenten pakt, met de hulp van anderen, ga jij je steeds beter voelen!

Doe het nu

Verandering is lastig, maar het is mogelijk. De maatschappij zoals hij nu is helpt niet altijd mee. We moeten te veel! Gelukkig zijn er genoeg mensen die je willen  helpen. Zoek die mensen op.

Ben jij eraan toe om te veranderen? Wil jij nu echt voor jezelf gaan zorgen? Waardoor je uiteindelijk weer beter voor anderen kan zorgen? Vraag dan nu een gratis actiegesprek aan.

Recommended Posts

Leave a Comment