Worstelingen en zorgen

 In Blog

Ik zou jullie op de hoogte houden van mijn worstelingen bij mijn maand zonder snoep, chocolade en hartig lekkers. Maar ik heb er geen last van! Tegen mijn verwachting in, omdat ik nog maar 2 maanden geleden bevallen ben én die dingen super lekker vind. Ik ben wel wat meer gezonde dingen gaan eten: een boterham extra, minimaal 2 stuks fruit, noten en groente tussendoor. Én ik ben niet gestopt met 1 keer in de week snacken: friet of pizza als avondeten. Maar daar blijft het bij. Geen snoep, chocolade, zoet broodbeleg, koek, beschuit met muisjes, chips, borrelnootjes, vlaai, toastjes, zoete drankjes zoals sap en chocolade melk, kaas en worst als tussendoortje, enz.

Zorgen voor een kind

Wel heb ik moeite met rust vinden. Niet alleen praktisch gezien: Sarah slaapt soms slecht overdag en in de nacht slaapt zo nog niet door. Maar ook als het gaat om innerlijke rust. De zorg voor een kind neemt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee en die neem ik heel serieus. Zo serieus dat ik soms vergeet dat ik wel goed voor mezelf moet blijven zorgen. Dit gaat niet alleen over eten, maar ook over slapen, bewegen en ontspannen. Als ik me namelijk goed voel, kan ik beter zorgen voor mijn dochter. Toch vergeet ik dat regelmatig!

Zorg dus

Dat is het woord dat centraal staat. Zorg voor een kind (of iemand anders), zorg voor jezelf, je ergens zorgen over maken, mensen die werken als zorgverlener of zorgzaamheid. Goed zorgen voor jezelf is de basis om alle andere dingen te kunnen doen. En dat betekent soms dat je dingen moet doen die tegenstrijdig lijken.

Ik moest bijvoorbeeld juist meer voor mezelf gaan doen en dus even niet met mijn dochter bezig zijn om er vervolgens weer beter voor haar te kunnen zijn. Gewoon, een uurtje lezen of wandelen bijvoorbeeld. Erna voelde ik me weer opgeladen. Dat, terwijl ik dacht dat ik er steeds voor haar moest zijn.

Weten en doen

Ondanks dat ik weet dat het goed voor me is, vind ik het toch moeilijk om te doen. Vandaag is ze bijvoorbeeld heel onrustig, waardoor ze weinig slaapt en regelmatig huilt. Dat maakt mij ook onrustiger. Ik wil er voor haar zijn, maar dat kost tijd en energie. Geen probleem hoor, maar ik moet wel op mijn eigen energie letten. Als dit namelijk een paar dagen achter elkaar zo is, trek ik het niet meer en raak ik oververmoeid.

Het gaat dus om de balans: goed voor haar én voor mezelf zorgen. Om goed voor haar te kunnen zorgen, heb ik af en toe rust nodig. In de vorm van slaap, maar ook in de vorm van ontspanning. En wandelen is bij mij een vorm van ontspanning, maar koken ook of de was doen. Het ligt er helemaal aan hoe je het doet: even snel tussendoor of met aandacht.

Hulp

Om hulp vragen is dus nodig! En laat ik dat nu net heel erg lastig vinden.

  • Ze hebben vast geen tijd / Ik ben ze vast tot last
  • Ik wilde toch een kind, niet zij!
  • Kan ik ze dat wel toevertrouwen?

Dat zijn allerlei gedachten die ik heb. Zelf kan ik het natuurlijk het beste… ahum!

Mijn wens is dat het goed gaat met mijn dochter, dat ik er voor haar ben en dat zij gezond is. Dat bereik ik niet door mezelf weg te cijferen. Er voor haar zijn hoeft niet te betekenen dat ik erniet meer voor mezelf ben. Integendeel! Op sommige momenten betekent het dat ik mezelf aandacht geeft, zodat ik het later weer voor 100% aan haar kan geven.

Zorgverleners

Ik ga nog weer even terug naar het woord zorg. Als ondernemer probeer ik mijn bedrijf ook groter en bekender te maken. Daarom richt ik me op een specifieke groep mensen die ik goed kan helpen met mijn kennis en ervaring. Zorg is daarbij het woord dat ik belangrijk vind. Samen met mijn businesscoach bekijk ik hoe ik dit kan verduidelijken. Het is namelijk nu nog zorgzame mensen, maar dat is te breed. Iedereen kan zich namelijk wel op één of andere manier zorgzaam vinden. Wat dan wel? Zorgverleners zei mijn businesscoach. Daarmee bereik je ook veel mensen, maar kan je toch een specifieker aanbod maken.

Het heeft me aan het denken gezet. Ik worstel met ‘goed zorgen voor mezelf’ en denk dat heel veel mensen dat doen die juist zorg geven aan anderen. Zorgverleners dus. Ze zorgen voor ouderen, zieken, gehandicapten, kinderen, enz. Maar wanneer zorgen ze voor zichzelf? Die mensen ga ik helpen. Met een gezond eetpatroon, lekker bewegen, genoeg ontspannen en goed slapen om zo beter voor zichzelf te zorgen. Hetzelfde wat ik nu doe voor mezelf. Soms met een lieve, maar dwingende blik van mijn vriend, die zegt dat ik eens lekker moet gaan wandelen. Ik vind zijn hulp fijn, ookal luister ik er soms helemaal niet naar! Want ja, ik moet er toch voor mijn dochter zijn?

Beter zorgen

Ik ga dus om hulp vragen, ernaar luisteren en zorgen voor mezelf. Wat is jouw worsteling?

Wil je ook beter voor jezelf zorgen? Doe dan mee met de ‘zorg goed voor jezelf challenge’. Op 28 mei 2018 beginnen we met de challenge. Meer informatie en aanmelden doe je hier!

Recommended Posts

Leave a Comment