Leuke dingen doen

 In Blog

‘Je moet meer leuke dingen gaan doen’ zei ze. ‘Dingen waar je energie van krijgt.’ Ik doe, net als veel andere mensen, te veel dingen die zogenaamd moeten en te weinig dingen waar ik energie van krijg. En dat terwijl ik er toch best bewust mee bezig ben.

‘Ik weet niet wat ik leuk vind’ hoor ik mezelf denken. ‘Waar krijg ik dan energie van?’ En met dat ik het denk, voel ik ook dat ik het antwoord eigenlijk wel weet. Ik weet het wel, maar ik durf het niet. Ik ben erachter gekomen dat ik heel veel dingen niet durf. Dingen waarvan anderen misschien zeggen: ‘durf je dat niet?!’ En dat is precies de reden waarom ik het niet durf. De angst dat anderen me uitlachen, belachelijk maken, buiten sluiten.

‘Het zijn toch dingen voor mezelf!’ denk ik dan. ‘Niemand hoeft het toch te weten?’ Dat klopt, maar dat het hem juist, ik wil het juist wel laten weten en laten zien. Het alleen doen is niet de lol. Ik wil ermee op een podium gaan staan. Misschien niet meteen fysiek, maar iets online zetten of er gewoon over praten, dat is wat ik wil.

Blogs

Toen ik mijn bedrijf begon als Maatje Mira, schreef ik regelmatig blogs. Ik vond het leuk om te doen en het ging me makkelijk af. Ze waren niet perfect, maar ze waren wel helemaal van mij. Ik had niet zoveel volgers, maar dat maakte me niets uit. Mijn blogs werden wel gelezen. Ik schreef over voeding, maar ook over gedrag, mindfulness en emoties. Het had allemaal te maken met mijn praktijk als gewichtsconsulent.

Het bloggen ga ik weer oppakken, gewoon, omdat ik het leuk vind. Het staat in mijn lijstje van leuke dingen doen. Maar de onderwerpen zijn niet meer gerelateerd aan mijn bedrijf. Mijn bedrijf bestaat namelijk niet meer. Ik ben ermee gestopt eind 2019. En waar ik over wil bloggen, is heel persoonlijk. Het zijn mijn angsten en onzekerheden. Mijn donkere kanten en de dingen die ik meegemaakt heb waar ik me voor schaam. Dat is dus ook wat het zo eng maakt. Ik ga me helemaal bloot geven. Zo bloot dat mensen er misbruik van kunnen maken.

Leuke dingen doen

‘Waarom zou je dat doen?!’ vraag je je misschien af. Nou, omdat ik denk dat er ook een hele mooie andere kant aan zit. Namelijk dat mensen zich ook bloot gaan geven en er geweldig mooie gesprekken door kunnen ontstaan. En ik duik niet meteen in het diepe. Ik weet niet hoe snel het zal gaan, want misschien voel ik me al snel overmoedig en duik ik het diepe in met als resultaat dat ik met mijn hoofd een steen raak. Oftewel, dat ik een blunder maak. Maar de tijd zal het leren.

Leuke dingen doen dus. Bloggen. Schrijven. Vertellen. Waarom is iets leuks doen voor mij meteen zo zwaarmoedig? Waarom moet het meteen zo diepgaand en zware kost zijn? Omdat dat precies is wat ik supergraag wil doen. Het was mijn wens al toen ik besloot te stoppen als gewichtsconsulent en te starten als coach. Ik wil de diepte in! Mensen niet helpen om af te vallen en mensen niet coachen. Wat ik wil, is mensen inspireren en ook echt helpen. En wat ik geleerd heb door al mijn cursussen, is dat je mensen vooral helpt door ze zelf te laten inzien wat ze doen. Niet door het ze te vertellen, maar door de juiste vragen en oefeningen te geven waardoor ze zelf bij de antwoorden komen. Zo ging het ook bij mij.

Verandering

Al sinds mijn pubertijd is er bij mij een grote verandering ingeslagen. Ik werd tegendraads, maakte ruzie met mijn vader en wilde vanaf mijn 16e het huis uit. Uiteindelijk gebeurde dat ook op 20e. Ik heb het nog best lang uitgehouden! Toen verbeterde de relatie met mijn vader. Anderhalf jaar later verhuisde mijn ouders en zusje naar Nijmegen vanuit Zwijndrecht (bij Rotterdam) en bleef ik achter in Dordrecht.

Ik belandde in een relatie die niet goed voor me was en ben erdoor naar een psycholoog verwezen. Daar ben ik uiteindelijk jaren geweest. Ik kreeg er een label, waar ik nu helemaal niets meer bij voel, maar ik was blij dat ik werd geholpen. Totdat ik me weer wat beter voelde, ben ik ermee gestopt. Het was nog onwennig en uiteindelijk heb ik dan ook niet lang zonder coach of andere hulp gezeten. Ik heb in de jaren die volgende tientallen coaches gehad. Ofwel voor mijn werk, voor mijn relatie of gewoon omdat ik me niet goed voelde en niet wist wat te doen.

Het leven ging gewoon door en ik leefde mijn leven. Leuke dingen doen, maar ook soms minder leuke dingen. Ik ben altijd wel een depressiever, pessimistischer en wantrouwige persoon geweest. Ik kan ook heel vrolijk zijn, een versierder en heel enthousiast. Beide kanten best heftig. Op en neer, zo ging mijn leven. En nu nog steeds. Na mijn laatste coach, vond ik Martijn. En toen we na 1,5 jaar op en neer reizen besloten te gaan samenwonen in Roermond, ben ik ook begonnen met mijn bedrijf. De wereld stond op zijn kop!

Nieuwe alles

Nieuwe woonplaats, nieuwe baan, ook nog in een nieuwe branche (van scheepsbouw naar voeding), samenwonen, plannen voor gezinsuitbreiding. Zo ontzettend veel veranderingen! Allemaal dingen waar ik helemaal achter stond. Ik wilde het allemaal.

Voor het eerst verhuizen buiten Zuid-Holland vond ik nog het minst spannend. Het is nog steeds Nederland en mijn ouders waren nog steeds ver weg (1 uur rijden) en mijn vrienden zag ik toch niet veel. Het bedrijf was iets wat ik al heel lang en heel graag wilde en ik had me goed voorbereid met een opleiding van een jaar. Ook wilde ik het al een tijdje niet meer in de techniek werken. Het samenwonen had ik 1 keer eerder gedaan en zag ik eigenlijk alleen maar als upgrade. Mijn eigen appartement verlaten vond ik wel jammer, maar ik wist dat het appartement tijdelijk zou zijn. En de gezinsuitbreiding vond ik natuurlijk ook spannend, maar ik keek er ook heel erg naar uit.

Trainingen

Heel veel veranderingen, maar ik nam mezelf nog steeds mee. De depressieve, pessimistische, wantrouwige, vrolijke, versierende en enthousiaste vrouw zat gewoon nog in me. Ik besloot weer trainingen te gaan volgen. Gericht op mijn bedrijf. Trainingen vind ik namelijk ook leuke dingen doen. Trainingen over verkopen, marketing en online diensten. Ik kwam tot de ontdekking dat ik heel erg mezelf in de weg zit. Mijn bedrijf liep wel, maar het was nooit goed genoeg. Mijn relatie ging ok, maar ik was veel meer met andere dingen bezig. Ik was heel blij met alle tijd die ik zelf kon indelen, maar ik had toch gedacht dat er sneller meer geld binnen zou komen.

Vorig jaar besloot ik een heel andere training te volgen. Een persoonlijk ontwikkeltraject waarbij NLP technieken gebruikt werden, waarbij meditaties gedaan werden, waar termen werden gebruikt die als zweverig bestempeld kunnen worden, waarbij hypnose toegepast werd. Hij was ook gericht op ondernemers, dus ik stapte er weer in als ondernemer. Het heeft mijn wereld op zijn kop gezet. Alles veranderde door deze training.

Voelen

Ik besloot te stoppen met mijn bedrijf. Iets wat ik echt niet wilde, omdat ik zo graag ondernemer wilde blijven en de vrijheid kon hebben om zelf te bepalen wat ik deed. Maar het geld kwam niet binnen. Het heeft me heel veel pijn gedaan, maar ik voelde het allemaal niet. Waarom niet? Omdat ik alles beredeneer, goed praat en wegwuif. Ik heb een muur om mijn hart gezet. Dat wist ik al langer, maar door de training, lukte het me om weer te gaan voelen.

Van denken naar voelen. Het hart weer openen. Weer geraakt kunnen worden. Complimenten kunnen ontvangen. Geluk voelen, maar ook pijn. Liefde voelen, maar ook angst. Vertrouwen voelen, maar ook woede. Ik ben veel boos geweest. Boos op mijn ouders, mijn baas, mijn collega’s, mijn familie, mijn vrienden, mijn vriendjes, eigenlijk op iedereen. Het was mijn beschermingsmechanisme om me veilig te voelen. Ik vecht! En in sommige situaties vlucht ik. Ik vermijd ze, omdat ik te bang ben voor de gevolgen. Zoals deze blogs schrijven.

Zelfliefde

Sinds augustus 2019 is er bij mij een verandering gaande. Ik kreeg door dat als ik me rot voel, als ik een slechte dag heb of als ik me enorm terneergeslagen voel, dat ook dit er mag zijn. Ik hoorde het wel vaker zeggen: omarm ook je negatieve gevoelens! Ja ja, maar hoe dan? Door deze training en mijn eigen kreet om hulp op het moment dat ik ze het hardst nodig had, durfde ik te voelen wat er zat en mezelf toe te spreken alsof ik tegen een goede vriendin sprak. Het was totaal nieuw voor me! Ik was altijd enorm hard voor mezelf. Maar toen ik lief was voor mezelf, voelde ik me nog steeds slecht, maar erna ontstond er een soort opluchting. Alsof je getroost wordt door iemand anders. Alleen deed ik het nu zelf!

Waarom niet gewoon door iemand anders laten doen? Omdat een ander er niet altijd voor je kan zijn, omdat die ander je niet altijd kan geven wat je nodig hebt en omdat je jezelf altijd bij je hebt. En we kunnen het allemaal.

Nieuwe fase

Het is voor mij de start geweest van een nieuwe fase. Een fase van bewustwording. Een fase van voelen, doorvoelen, helderheid, liefde, zelfliefde, persoonlijke groei. Ik voel me als herboren. En dat betekent niet dat ik me niet meer slecht voel. Het betekent dat ik mezelf niet veroordeel als ik me slecht voel en er voor mezelf ben. En dat voelt zo sterk.

Ik ben erachter dat mijn grote verandering, toen ik besloot te verhuizen, een eigen bedrijf te beginnen en een gezin te stichten, me meer heeft gedaan dan ik dacht. Het denken is namelijk nu een stuk minder en ik voel een stuk meer. Op dit moment ben ik dus druk bezig om alle emoties die ik al die jaren heb vastgezet (omdat ik dacht dat ik ze niet kon voelen, omdat ik dan dood zou gaan) te leren loslaten. En de dingen opschrijven en delen met jullie, is deel van dit proces.

Dus… om nog even terug te komen op ‘leuke dingen doen’. Dit is mijn eerste blog en er zullen er meer volgen. Ik ga veel met jullie delen. Als je het leuk vind, mag je me volgen. Ook op Facebook of Instagram. En ik vind het ook leuk om berichtjes te ontvangen, dus voel je vrij. Veel plezier met leuke dingen doen en tot snel!

Recent Posts
Showing 2 comments
 • Heleen
  Beantwoorden

  Hoi Mira, leuk om je weer te horen

  • MaatjeMira
   Beantwoorden

   Hoi Heleen, bedankt voor je bericht. Wat leuk dat je reageert. Ik ga weer vaker bloggen. Hoe gaat het met je?

Leave a Comment