Hoe jij je leefstijl verandert

 In Blog

Ik voel me somber en wil dat kunnen zijn bij mensen, zonder dat ze me zielig vinden of adviezen gaan geven. Het voelt gewoon even zo en dat is prima. Ik ben niet zielig en weet ook wat ik moet doen zodat het verandert en ik me beter voel. Ik wil dat alleen even niet.

Somber zijn is voor mij een manier om bij mezelf te komen, te voelen en te mijmeren. Ik vind het fijn. Ik ben dan niet vrolijk, kijk nors en heb weinig behoefte aan oppervlakkig contact. Wel wil ik kletsen of schrijven. Er gebeurt dan vanalles bij me van binnen.

Ik wil zeuren, me verdrietig of boos gedragen en het enige wat ik dan verwacht is een luisterend oor en begrip!

Liever alleen

Meestal blijf ik dus maar alleen, omdat ik het idee heb dat maar weinig mensen het begrijpen. Sommige mensen gaan eigen verhalen vertellen (dat heb ik ook!), anderen geven goedbedoelde adviezen en weer anderen voelen zich ongemakkelijk wat ik dan weer overneem waardoor ik me in ga houden. Ik wil gewoon somber kunnen zijn.

Want als ik met mensen ben die ik nog niet goed ken, ga ik me aanpassen. Ik ga vrolijk lopen doen, zeggen dat het wel meevalt of juist heel negatief doen waardoor ik mensen van me afstoot. Maar als ik helemaal mezelf zou zijn, zou ik zeggen dat ik me even somber voel en dat dat even prima is. Ik wil wel kletsen met iemand, maar ik bruis niet van de energie. Het is niet zo dat het slecht met me gaat, maar ik voel me gewoon even zo. Dat heb ik vaker. En ik vind dat ook prima en misschien zelfs fijn. Herken je dat?

Als ik dan een ja als antwoord krijg, vind ik begrip. Als ik een nee krijg, weet ik dat het lastig wordt.

Mezelf zijn is eng

Ik vind het doodeng om mezelf te zijn bij nieuwe mensen. Ze kunnen namelijk allerlei oordelen over me gaan krijgen. En dat doet pijn! Maar als ik niet mezelf durf te zijn en dus niet ben, leren mensen me niet kennen. Dan vind ik ook geen connectie. Ik moet me open stellen en pijn durven voelen om ook liefde te kunnen ontvangen van mensen om me heen.

Mijn leven is niet perfect. Ik ben ook geen perfect persoon. En ik heb nog veel te leren. Maar ik weet wel dat ik behoorlijk goed weet waar het aan schort. Daardoor weet ik wat me te doen staat als ik me zo voel. Ik doe het niet altijd of niet meteen, maar ik weet het wel.

Moeilijke vragen

Om jezelf op zo’n manier te leren kennen, moet je jezelf vragen durven stellen. Of je moet het ander laten doen, maar dan moet je de vragen wel willen beantwoorden. Het is niet altijd makkelijk, het doet soms pijn en er kunnen emoties langs komen die je nog niet zo intens voelde, maar het is het allemaal waard! Want erna volgt verlichting en verandering.

Zo werkt het ook bij leefstijl verandering. Je wil wel veranderen, maar het lukt je niet. Mag ik je die moeilijke vragen stellen?

Recommended Posts

Leave a Comment