Hoe je echt rust neemt

 In Blog

Ik merk dat ik vanalles wil doen, maar dat ik ook juist rust wil. Een innerlijke strijd dus. Wat is rust precies? En waarom is het zo belangrijk?

Rust is het gevoel dat je ervaart als je niets hoeft van jezelf of anderen en als je ook niet in slaap valt. Je kan deze ervaring op vele manieren bereiken. Mediteren, wandelen, lezen, een leuke hobby uitoefenen, je emoties of zorgen uiten aan anderen zijn zomaar een aantal voorbeelden.

Onrust

Het is heel belangrijk om rust te ervaren, omdat de tegenpool anders niet kan bestaan. De tegenpool is onrust, maar ook plezier, extase, blijheid, actief bezig zijn en allerlei andere manieren waarbij je energie naar buiten spat. Onrust klinkt negatief en is het eigenlijk. Waarom zou je dat willen ervaren? Maar het overkomt je pas als je te ver bent gegaan. Zo lang je lekker op dreef bent, voel je de leuke dingen van onrust: multitasken (dat denk je tenminste), veel bereiken, controle over je leven, lekker knallen op het werk of thuis. Onwijs fijn allemaal! Maar we plannen dan ook alleen tijd in voor dit soort dingen.

  • Werk
  • Huishouden
  • Sport / hobby
  • Feestje / socializen

Onze agenda staat er vol mee! Tijd maken voor rust, stilte en slaap krijgt echter weinig aandacht. Ik hoorde iemand wel eens zeggen: slapen doen we wel als we dood zijn! Dat is natuurlijk wel erg extreem, maar voor veel mensen krijgt rust geen eerlijke tijd.

Soorten rust

Ik wil het vooral hebben over rust in de vorm van ontspanning, stilte, mindfulness en meditatie (voor de mensen die daarvoor open staan). Mindfulness is een mooie manier om te benoemen. In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten is het helemaal niet zweverig. En om die reden mag deze veel meer aandacht krijgen. Men kent het gewoon nog niet genoeg.

Mindfulness is eigenlijk gewoon aandacht. Aandacht geven aan jezelf, je eigen behoeften of aan wat zich nu afspeelt in je omgeving. Bij een wandeling probeer je bijvoorbeeld echt in het moment te zijn. Je benoemt wat je ziet, voelt en ruikt i.p.v. de gedachten die in je op komen allemaal op te volgen. Als je dit een tijdje volhoud, zal je rustig worden.

Niks doen

Ik ben zelf sinds een paar weken met zwangerschapsverlof en merk dat ik steeds maar dingen wil doen. Ik blijf in de doe-modus. Dit is een vorm van onrust. Ik wil dingen doen, maar weet dat rust me op dit moment goed zou doen. Strijd dus! Ik wil twee dingen die elkaar tegenspreken. Toch kies ik voor rust, maar hoe?

Ik zeg niet dat je de hele tijd niks moet doen, tv/netflix moet kijken of op de bank moet hangen. Wat ik wel zeg, is dat je soms iets moet doen dat tegen je natuur in gaat: alles laten vallen bijvoorbeeld (soms letterlijk) en even aandacht voor jezelf of je omgeving. Uit de doe-modus komen.

Bij mij helpt het enorm om alle apparaten uit te zetten (telefoon, tv, soms zelfs verlichting) en te gaan schrijven. Wandelen werkt voor mij ook goed. Maar het kan ook iets heel anders zijn bij jou. Dat weet je vaak wel, als je het jezelf afvraagt: waardoor kom ik uit mijn doe-modus? Je hoeft even helemaal niets, nul, nada, niente!

Ja maar…

Goedzo! Als je dat denkt, gebeurt er iets. Je gaat loslaten, maar je hoofd protesteert. “Ik kan toch niet…” “Ik moet nog…” “Straks komt…”

Eerst voel je juist onrust, maar dan komt de rust. Je moet dus wel even volhouden. En… hoe drukker je bent of meer stress je ervaart, des te langer het duurt.

Bij mij is het zo dat ik veel dingen had opgespaard om te doen tijdens mijn zwangerschapsverlof. Die wil ik nu doen. Maar rust is heel belangrijk voor mijn bevalling. Dus ook ik voel die onrust. Ik weet inmiddels heel goed wat ik moet doen, maar toch lukt het me vaak niet. Of ik denk er niet aan, of ik wil toch gewoon doorgaan, want ja… het moet!

Dat is dus niet zo! Echt waar! De onrust die je voelt gaat weg. Dus laat de onrust toe en geef eraan toe.

Vervelend hé!

Het is het allemaal waard! Daarop moet je me vertrouwen. Want je gaat je erna zó ontzettend lekker voelen. Rust zoals je het nog nooit gevoeld hebt. Een leeg hoofd, ruimte voor nieuwe ideeën en misschien komt er wel iets moois op je pad. Je gaat het eindelijk anders aanpakken of je ontmoet een leuk persoon, je neemt eindelijk een besluit dat je niet hebt durven nemen of je valt af! Het kan echt.

Gevoelige en introverte mensen kunnen niet zonder deze rust. Maar eigenlijk heeft iedereen het in meer of mindere mate nodig. Dus laat alles vallen en voel waar je behoefte aan hebt. Waar je ECHT behoefte aan hebt.

Meer weten?

Heb jij behoefte aan meer rust, maar lukt het je nog niet? Lees erover in mijn gratis e-book: Rust in je hoofd & leefstijl. Geef je naam & email op en je ontvangt hem in je mailbox via deze link: https://www.maatjemira.nl/gratis-e-book/

Recommended Posts

Leave a Comment