Het sportschool-gevoel

 In Blog

Ken je dat; je wilt weer eens gaan afvallen, omdat je toch weer een beetje te zwaar bent geworden en denkt vrij snel aan de sportschool. Want ja, bij afvallen hoort sport, toch?

Vol goede moed schrijf je je in bij de sportschool om de hoek. Je hebt helaas niemand kunnen vinden die met je mee wil gaan, dus daar ga je dan maar in je eentje.  Tas ingepakt, sportkleding alvast aan (want dan hoef je je niet om te kleden tussen die andere sportschoolgangers) en je trekt de deur achter je dicht.

“Waarom deed ik dit ook alweer?” vraag je jezelf af. “Omdat ik wil afvallen.” Oh ja!

Ongemak

Eenmaal aangekomen bij de sportschool, maak je je klaar en loop je met je handdoek en sportoutfit naar de toestellen. Je ziet rechts wat mannen die wel wat vaker bij de sportschool komen en links wat slanke meisjes en jongens die weinig zorgen hebben naast school. Jij, daarentegen, hebt het druk zat, maar zag ook wel in dat er iets moest gebeuren.

Je voelt je heel ongemakkelijk! Maar je zet door. En je gaat zitten bij een apparaat met een grote plaat voor je neus. Hoe werkt dit ding? Je probeert het plaatje met uitleg te ontcijferen en begrijpt dat je met je voeten tegen die plaat moet duwen. Je gaat goed zitten en probeert te duwen. Oef! Dat is zwaar! Dan realiseer je je dat je het gewicht nog aan moet passen. Je zet hem iets lichter en doet je oefening. “Zo! Dat is 1.”

Even volhouden

Je stapt van het apparaat af en loopt naar een volgende. “Shit! Had ik niet eerst moeten fietsen of hardlopen? Cardio moet toch eerst?” Je denkt dat de mensen om je heen het van je gezicht af kunnen lezen en je voelt je warmer worden. Je had al een rood hoofd van de oefening en nu komt dit er ook nog eens bij! Toch zet je door.

Na een klein uurtje sporten, besluit je er een einde aan te breien. Het is goed geweest. Je bent trots op jezelf! Je hebt jezelf overtroffen. En je loopt naar de kleedkamer. Als je even zit, denk je: “Ga ik dit vaker doen?” Na een korte pauze denk je: “Daar moet ik toch nog maar eens goed over nadenken…”

Past het bij je?

Dit verhaal gaat niet voor iedereen op, maar wel voor heel veel mensen die een link leggen tussen afvallen en sportscholen. Alsof je naar de sportschool moet als je wilt afvallen. Toch is dat niet zo. Sporten is natuurlijk heel goed, maar ook zonder sport is afvallen mogelijk en zeker zonder sportschool.

Bij de sportschool worden veel verschillende mogelijkheden aangeboden als het gaat om sport. Dat is waarschijnlijk de reden waarom je hier als eerste aan denkt. Maar eigenlijk is het veel belangrijker om een sport te kiezen die je erg leuk vind om te doen. Speel je graag met een bal? Vind je hardlopen fijn? Zwem je graag? Allemaal andere manieren van bewegen die gewoon heel goed zijn. Als je iets leuk vind om te doen, houd je het veel langer vol. Uiteindelijk is dat wat je wil bereiken. Je leven lang in beweging blijven.

Mijn sportschoolgevoel

Zelf dacht ik altijd dat sportscholen niets voor me waren. En eigenlijk is dat ook zo. Ik houd niet van sporten op de fitness afdeling. Toch ben ik sinds 3 weken weer begonnen met sporten bij een sportschool: spinning. Waarom? Omdat ik dat echt heerlijk vind!

Voor mij is het sportschoolgevoel aan de ene kant: te gespierde mannen en vrouwen die te veel met hun uiterlijk bezig zijn met een lekkere zonnebankhuid. Maar aan de andere kant ook: gezellige kletsgroepjes en lekker los gaan op muziek.

Sparren

Voel jij je ongemakkelijk in de sportschool, maar wil je wel gaan sporten? Denk dan eens na over je echt leuk vind om te doen. En wat past er bij jou en je leven? Misschien is wandelen voor nu wel voldoende. Wil je er eens over sparren met me? Boek dan een gratis actiegesprek.

Recommended Posts

Leave a Comment