Eigenlijk wil ik…

 In Blog

Mensen zeggen vaak dat ze 5, 10 of 20 kilo willen afvallen, maar is dat eigenlijk wel echt zo? Want als je dat ECHT wilt, kies je ervoor om minder ongezond, bewuster of gewoon minder te eten. Dat kost moeite! Dus het is fijn als je het ECHT wilt. Want je KIEST ervoor even geen ijs te eten, of minder ijs te eten (of iets anders dat je super lekker vindt). Op een verjaardag of tijdens vakantie, houd je je in. Wil je dat echt? Nee, eigenlijk niet? Dan wil je niet echt afvallen.

Het kost moeite

Afvallen is niet alleen het ongezonde laten staan. Gelukkig niet! Afvallen is namelijk je leefstijl veranderen. Je kan dus gewoon af en toe iets lekkers eten, uit eten gaan, een ijsje eten, een wijntje drinken met een toastje of snacken. Maar ondanks dat, kost het wel moeite om je leefstijl aan te passen. Heel veel moeite zelfs. Je wilt namelijk niet dat het maar tijdelijk is, want dan kom je weer aan.

Daarom is het heel belangrijk om te weten wat je dan eigenlijk wilt. En ook hoe het met de rest van je leefstijl staat, naast voeding. Slaap je slecht? Dan is afvallen erg lastig. Ga je de hele dag maar door met alles, tijdens je werk of thuis? Dan vergeet je waarschijnlijk goed te eten. En dat is heel noodzakelijk bij afvallen, goed eten. Wil je eigenlijk gewoon weer kunnen zeggen tegen jezelf: wat zie je er goed uit! Of wil je dat van andere horen? Dan weet je waarom je wilt afvallen.

Eigenlijk wil ik…

Als je dat wel eens denkt, dan weet je wat je ECHT wilt. Probeer het maar eens! Eigenlijk wil ik…

  • Rust
  • Een leuke vent
  • Mezelf weer mooi voelen
  • Weer met mijn (klein)kinderen spelen

Het is niet makkelijk om erachter te komen waarom je eigenlijk af wilt vallen. Vaak denk je gewoon: ik wil er .. kilo af hebben. Of misschien heeft de dokter gezegd dat je een bepaald gewicht kwijt moet raken. Maar er zit altijd iets voor. Je moet het gewicht kwijt raken van de dokter, zodat je niet zieker wordt bijvoorbeeld. En jij wilt niet zieker worden, omdat je graag je (klein)kinderen groot ziet worden en met ze wil spelen. Dat is je doel! Daarbij voel je je geraakt. En dat is wat je gaat helpen bij het afvallen. Je wilt niet 10 kilo kwijt, je wilt dat fitte gevoel terug! Begrijp je het verschil?

Kwetsbaarheid

Om hier achter te komen bij jezelf, moet je jezelf kwetsbaar opstellen. Je moet eerlijk durven kijken naar jezelf en je leefstijl. Als je ergens door gaat huilen, ben je meestal op de goede weg.

Die kwetsbaarheid helpt je ook tijdens het proces, want het gaat met vallen en opstaan. Als je tegen jezelf zegt: “Het is fout gegaan, ik heb die reep chocolade op en voel me schuldig, dus laat maar zitten! Daarnaast komen er ook nog eens allemaal feesten, etentjes en vakantie aan. Ik ga erna wel weer verder.“ Dan ben je tegen jezelf aan het liegen. De waarheid is: “Het lukt even niet en daar baal ik van!” En doordat je baalt, heb je het gevoel zwak te zijn en het niet te kunnen, waardoor je jezelf gaat aanpraten dat het toch geen zin heeft. Maar dat zijn dingen die je jezelf wijs maakt, want als je je kwetsbaar op zou stellen, zou je kunnen denken: “Het lukt even niet, maar morgen probeer ik het weer.” Het is namelijk heel menselijk om af en toe terug te vallen.

Balans

Ergens van balen hoort erbij! Het zorgt voor de balans in het leven. Soms voel je je goed en dan even niet. Vakanties en feestjes aan de ene kant, eenzaamheid en moeheid aan de andere kant. Het hoort bij het leven, dus ook bij het leren omgaan met voeding. Het maakt dus niet uit of je voor of na je vakantie begint, er moet gewoon een duidelijke reden zijn WAAROM je wilt veranderen, anders lukt het niet.

Wil jij eigenlijk beter voor jezelf zorgen? Doe mee met de gratis ‘zorg goed voor jezelf’ challenge. We starten op 28 mei 2018. Ik meld me aan!

Recommended Posts

Leave a Comment