De angst voor afwijzing

 In Blog

“Ik wil zo graag een relatie, maar het lukt me niet. Waarom niet? Ik weet het niet. Ik probeer van alles, maar het lukt me gewoon niet. Mensen zeggen steeds tegen me dat ze het niet begrijpen, want ik ben toch een leuke meid?! Maar toch heb ik nog steeds geen leuke vriend gevonden.” Dit schreef ik 4 jaar geleden. Ik was inmiddels ruim 7 jaar vrijgezel en ik voelde verdriet en angst. Ik was ook bang dat het me nooit zou lukken.

Eisenlijst

Een lijst met dingen die ik zocht in een man is wat ik altijd bij me had. Niet letterlijk, maar in mijn hoofd. Het waren best veel eisen achteraf gezien, maar dat had ik toen niet door. Ik was veel te veeleisend. Mensen zeiden het zelfs tegen me, maar ik dacht dat het wel mee viel.

Die eisenlijst was een manier om mezelf te beschermen. Inmiddels had ik namelijk al wel wat ervaring met mannen en dat waren niet de beste ervaringen. Nu weet ik dat het niet lag aan die mannen, maar aan de manier waarop ik de dingen deed. Maar toen voelde ik angst.

Ik was bang om afgewezen te worden, bang om niet leuk genoeg te zijn, bang om pijn gedaan te worden. Ik deed daarom allerlei dingen om de mannen maar tevreden te houden. Toen ik eenmaal door kreeg dat dat niet werkte, ontstond de eisenlijst.

Mechanismen

Dus eerst was er angst en zorgde ik ervoor dat mannen tevreden waren, maar vergat ik mezelf. Vervolgens ging ik hoge eisen stellen aan mannen, maar waren de mannen nooit goed genoeg. Het zijn 2 mechanismen die ontstaan door angst.

En als je denkt dat ik nu angstvrij ben en geen mechanisme meer heb, dan heb je het mis. Ik ben geen vrijgezel meer en zit in een liefdevolle relatie, maar toch voel ik angst.

Niet goed genoeg

Ik heb nog steeds de angst niet goed genoeg te zijn. Mijn duistere kant – de kant die ik niet graag zie bij mezelf, maar waarvan ik weet dat iedereen die heeft – zorgt ervoor dat ik mezelf vaak nog steeds niet goed genoeg vind.

Mijn vriend kan dan zeggen dat hij me leuk vind en neemt zoals ik ben, maar dat maakt hierin niet uit, want ikzelf vind dat niet zo op dat moment. Ik WEET heel goed dat het wel zo is, maar het VOELT dan gewoon niet zo. Dus is mijn mechanisme om mijn vriend op afstand te houden.

Een relatie hebben met iemand, betekent dus nog niet dat het dan allemaal goed komt. Gelukkig! Ik heb een relatie. Nee, als jij jezelf niet goed voelt over jezelf en je bent bang voor afwijzing, dan kan niemand dat voor je veranderen. Dat moet je zelf doen.

Leven

De afgelopen jaren heb ik heel veel geleerd over liefde, relaties, angst, schaamte en gevoel in het algemeen. Ik vind het mega interessant! Het leven gaat over mooie dingen, maar ook over duistere dingen. Het hoort er allebei bij.

Angst voelen, als je alleen bent of in een relatie, hoort er dus ook bij. De angst gaat niet weg. Angst hoort bij het leven. Angst vertelt je iets en moet gevoelt worden. Net als blijdschap en liefde. Het is niet iets om je voor te schamen, maar juist iets wat we allemaal kennen en wat we dus mogen delen. Dit is mijn aandeel. Laten we met elkaar verbinden.

Recommended Posts

Leave a Comment