Blijf bij jezelf

 In Blog

Laatst was ik bij iemand op visite en kreeg ik vlaai aangeboden. Dat is hier heel gebruikelijk in Limburg. Ik hoefde niet, want ik wilde liever geen vol gevoel hebben na het bezoek. Nee zeggen was voor mij op dat moment de fijnste keuze. Het werd echter niet geaccepteerd en ik kreeg toch vlaai voorgeschoteld. Ook kreeg ik te horen dat ik best streng was voor mezelf toen ik bleef aanhouden dat ik de vlaai niet wilde. Toch zou ik willen zeggen: blijf bij jezelf.

Ongezellig!

In sommige culturen is het niet netjes als je iets afslaat. In Nederland, dus ook in Limburg, is dat niet zo. Wel is het zo dat het vaak als ‘ongezellig’ bestempeld wordt. Ik werd dus zelfs ‘streng’ genoemd. Mensen vinden het niet altijd leuk als je iets lekkers afslaat. Vaak heeft dit te maken met het feit dat zij ermee blijven zitten of dat ze misschien graag zelf nee zouden willen zeggen, maar dat niet kunnen.

Ik heb volgehouden en uiteindelijk heeft iemand anders mijn stuk vlaai op. Dat vond ik heel sterk van mezelf, want ik ben dan wel gewichtsconsulent, ook ik heb mijn valkuilen.

Deze persoon bedoelde het misschien helemaal niet slecht. Hij wilde misschien gewoon dat ik gezellig mee deed of genoot van iets lekkers. Ik heb het niet gevraagd waarom hij zo deed. Toch vraag ik me af: ben ik echt zo ongezellig en streng als ik het stuk vlaai niet pak? Ik vind van niet. het zegt toch niets over wie ik ben? Het zegt zelfs niets over het feit dat ik nee zeg tegen vlaai, want misschien heb ik de dag ervoor wel gewoon vlaai gegeten.

Nog een voorbeeld

Wat me ook ooit is overkomen is dat iemand op een feestje begon over zelfgemaakte koekjes met dadels i.p.v. suiker. Ze zei iets als: ik eet geen suiker, dat is toch gezond! Ik houd me dan in. Niet omdat ik het niet wil zeggen dat dadels ook gewoon heel veel suiker bevatten en net zo natuurlijk zijn als suiker uit een pak, maar omdatdie persoon niet om mijn mening vraagt.

Soms zeg ik het wel, omdat ik graag mensen help in hun weg naar een gezond leven, maar geregeld beland ik in een discussie. Voeding is namelijk een gevoelig onderwerp tegenwoordig.

Blijf bij jezelf

Iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Wel of geen vlaai eten, wel of niet iets zeggen, wel of geen dadels eten. Het zegt namelijk niets over die persoon. Het zegt iets over de keuze die de persoon op dat moment maakt. Die kan over een week weer anders zijn en dat is prima!

Vind jij het lastig om nee te zeggen tegen iets lekkers? Bij anderen of juist als je alleen thuis bent? Het is ook niet makkelijk, maar als je leert waar het bij jou echt om gaat, dan weet je waar je het voor doet. Ik wil me liever gezond en rustig voelen dan iets doen dat niet bij me past en ja zeggen omdat het verwacht wordt of niet netjes is. Anderen mogen me streng en ongezellig vinden. Ik weet dat het niet zo is. Het mijn keuze.

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • Mini
  Beantwoorden

  Het is moeilijk om nee te zeggen om dat ik het ook wel lekker vind.
  Ik wil wel afvallen met normaal eten.
  Niet dat ik geen brood of aardappels mag.

  • MaatjeMira
   Beantwoorden

   Dat is ook zo! Het is allemaal erg lekker. Maar als je echt wilt afvallen, neem je het besluit dat je af en toe nee zegt. Dat hoeft echt niet altijd, maar wel vaker dan nu. Als je zo blijft eten als nu, verandert er niets.

Leave a Comment